Touw & Blok
Het takelen van zware items met een touw en blok is een van de eerste proeven voor nieuwe verhuizers om te zien of ze in huis hebben wat nodig is om dit vak te kunnen beoefenen. Wij herinneren ons nog de eerste keren dat wij met veel moeite een paar dozen naar boven hebben gehesen. Inmiddels hebben wij hier al jaren ervaring mee en vertellen wij jou er graag wat meer over.
Touw & Blok: Een Historische Verhuistechniek
Touw en blok is de voorganger van de moderne verhuislift en werd vroeger veelvuldig gebruikt in steden zoals Amsterdam. Deze techniek was onmisbaar bij het verhuizen van goederen naar en vanuit de oude pakhuizen langs de grachten. Amsterdam telt vandaag de dag nog steeds ongeveer 50.000 panden met een hijsbalk waaraan een katrol bevestigd kan worden. Deze balken en katrollen vormden het hart van het systeem waarmee grote of zware objecten door ramen en gevelopeningen werden gehesen.
De trappenhuizen in de oude panden van Amsterdam zijn namelijk vaak erg smal. Dit ontwerp was bewust gekozen om de woonruimte in de panden zo groot mogelijk te houden. Als gevolg daarvan was het vrijwel onmogelijk om grote voorwerpen via de trap naar boven of beneden te krijgen. De kenmerkende hijsbalken, die nog steeds in het straatbeeld te zien zijn, getuigen van deze ingenieuze oplossing.
Scheve Gevels: Feit of Fabel?
In Amsterdam vallen de vele scheef gebouwde gevels op. Er wordt vaak gedacht dat deze bouwstijl specifiek bedoeld is voor het takelen van goederen. De theorie is dat een schuin naar voren hellende gevel voorkomt dat het touw tegen de muur schaaft of dat zware goederen bij het hijsen per ongeluk schade aanrichten aan de gevel of ramen. Bovendien zou het risico dat het object bij de buren door de muur slaat, hierdoor verkleind worden.
Hoewel deze verklaring logisch klinkt, is het niet de primaire reden voor de scheve gevels. Een andere theorie suggereert dat de helling van de gevels helpt om het houtwerk van de raamkozijnen te beschermen tegen hevige regenval. Daarnaast zorgen de schuine gevels ervoor dat voorbijgangers de vaak imposante en versierde gevels beter kunnen bewonderen. Het is dus waarschijnlijk een combinatie van praktische en esthetische overwegingen die geleid hebben tot dit unieke bouwkenmerk.
Geschiedenis van Touw en Blok
De techniek van touw en blok wordt al sinds de 17e eeuw in Amsterdam toegepast. In die tijd was Amsterdam de belangrijkste stapelmarkt van Europa, waar goederen uit de hele wereld werden opgeslagen en verhandeld. Met behulp van touw en blok werden zware goederen in de pakhuizen gehesen of naar buiten gebracht. Het gebruik van deze methode was essentieel omdat de smalle trappen in de panden geen ruimte boden voor het transport van grote objecten. Het takelen via een hijsbalk en katrol is dus een eeuwenoude ambachtelijke techniek die tot op de dag van vandaag wordt toegepast.
Wanneer is Touw en Blok Nodig?
Touw en blok wordt vooral gebruikt wanneer er verhuisitems zijn die niet door het trappenhuis passen. Denk hierbij aan grote meubels, zoals kasten of andere grote objecten. Deze worden dan via een raam of een speciaal gecreëerde opening in de gevel naar boven of beneden getakeld. Zelfs met moderne technieken wordt deze methode nog regelmatig gebruikt, vooral in historische panden waar moderne verhuisliften niet goed geplaatst kunnen worden.
Hoe Werkt Het?
- Een stevige katrol wordt bevestigd aan de hijsbalk aan de gevel van het pand.
- Een robuust touw wordt door de katrol geregen. Aan het ene uiteinde van het touw wordt het object vastgemaakt, vaak met behulp van haken of speciale netten.
- Het andere uiteinde van het touw wordt met mankracht of een lier bediend om het object langzaam omhoog of omlaag te takelen.
- Tijdens het proces houden meerdere mensen het object in balans, zodat het niet gaat zwaaien en tegen de gevel of ramen botst.